Hvordan arrangere en FIKSEKVELD for mange?

En fiksekveld kan være å samles for å reparere klær som trenger litt oppmerksomhet, eller for å redesigne klær. Målet er å forlenge levetiden på klærne dine!

Å arrangere fiksefest er perfekt for deg som har valgt klimahandlingen «forbrukspause», «reparer tingene dine» og «shoppestopp på klær». Husk at du ikke trenger å være ekspert for å sette i gang, og at de fleste plaggene ikke trenger kompliserte reparasjoner. Kanskje har du venner, naboer eller familie som kan bidra og lære bort?  

Husk at uansett om du arrangerer en fiksekveld med tre eller 20 deltakere er det viktig å følge FHIs smittevernregler for å hindre covid 19-smitte. Se vår smittevernveileder for arrangementer .  

Hva bør du gjøre i forkant av en større fiksekveld?

Her er noen ting som kan være greit å tenke over og gjøre i forkant av en større fiksekveld. Det er ikke en oppskrift, men et forslag og tips som forhåpentligvis kan komme til nytte. Malen er tilrettelagt for fiksing av klær. Men den kan fint tilpasses til andre ting.  

  • Hva skal fikses? Det kan være lurt å begrense seg med tanke på utstyr og fiksere. Om dere skal fikse klær, møbler, sykler eller noe helt annet er opp til dere.  
  • Når skal det skje? Lag en plan for gjennomføring og fordel ansvar i forkant.  
  • Hvor skal det være? Tenk gjerne over egnede steder. Lokalet bør ha god plass til ulike arbeidsbord/sitteplasser, tilgang til stikkontakter osv. I tillegg bør det være romslig nok til å holde god avstand. Samfunnshus, kulturhus og kafeer kan være gode alternativ.  
  • Utstyr: til fiksing av klær trengs noe grunnleggende utstyr som nåler i ulik størrelse (inkludert stoppenål), tråd og garn, saks, knappenåler. I tillegg kan det vært nyttig å ha strykejern, symaskin, knapper, glidelåser og vliesofix/vliesilin til å fikse hull i klær. Hvilket utstyr som trengs avhenger av ambisjonsnivået og ferdighetene til fikserne. Symaskiner kan lånes på mange bibliotek, kulturhus og samfunnshus. I tillegg er det noen symaskin-butikker som har rimelig utleie av maskiner til organisasjoner og grupper.  
  • Hvem er målgruppen for arrangementet?  
  • Frivillige: Hvem kan være med som “fiksere”? Husk at det ikke trenger å være eksperter. Mange har tanter, foreldre, venner eller naboer som er gode på fiksing og søm. Det går også an å ta kontakt med en lokal VGS med håndarbeidslinje og spørre om frivillige. FIVH har i tillegg et samarbeid med Husfliden som har 365 lokallag over hele landet som det går an å ta kontakt med.  
  • Hvordan får folk vite om det? Å lage et Facebook-event informerer mange. Ellers kan det være lurt med plakater, epost, sende meldinger direkte, sette inn annonse i lokalavisen osv. Tenk gjerne over hvordan vi når de som ikke vanligvis blir med!

Forslag til gjennomføring

Avtal i forkant en plan og en ansvarsfordeling. Når skal utstyret rigges til og hvem har ansvar for det, hvem kan ha ansvar for kaffe, saft eller mat, hvem har ansvar for å ønske velkommen osv. Ha også en plan for opprydding og nedrigg av arrangementet.  

Ønsk velkommen og gå gjennom opplegget – er det køsystem, skal de fikse selv, hvor kan de få hjelp osv. Fortell om klimadugnaden og presenter eventuelle andre arrangører. Underveis gjelder det bare å fikse i vei! Husk å legge til rette for at de frivillige får pauser de også.  

Få med deltakerne på Klimadugnad

Gjennom å vise at reparasjon kan være enkelt, sosialt og gøy er det kanskje lettere å få dine venner med på kampanjen vår. Du kan for eksempel utfordre dem til å ta en av klimahandlingene som passer til fiksefesten, eller informere dem om de andre alternativene.  

Her har vi skrevet noen vanlige spørsmål og svar som kan hjelpe deg med å få folk med på kampanjen.  

Synliggjør klimahandlingen

Vis at du tar klimagrep og er med på Klimadugnad ved å enten legge ut bilder med #klimadugnad, eller send inn bilder til oss: frivillig@framtiden.no. Ved å vise at du er med bidrar du til å inspirere andre og presse politikerne til å ta sin del av klimadugnaden!

Del erfaringen din med andre i kampanjen!

Del hva du har gjort og hvordan det gikk med de andre i Facebook-gruppen Klimadugnad, slik at andre kan bli inspirert av deg 😊

Lykke til!