Hvordan arrangere en FIKSEKVELD med vennegjengen?

En fiksekveld kan være å samles for å reparere klær og andre ting eller for å redesigne klær eller andre ting du har. Målet er å forlenge levetiden på klærne dine!

Å arrangere fiksefest er perfekt for deg som har valgt klimahandlingen «forbrukspause», «reparer tingene dine» og «shoppestopp på klær». Husk at du ikke trenger å være ekspert for å sette i gang. Kanskje har du venner, naboer eller familie som kan lære bort?  

Hva trenger du for å arrangere fiksefest?

Utstyr

Du trenger absolutt ikke mye utstyr for enkle reparasjoner.  

  • Nåler i litt ulik størrelse,  
  • tråd i fargen du trenger,  
  • saks og garn hvis du skal stoppe ulltøy er helt fint å starte med.  
  • Annet nyttig utstyr er strykejern, vlieselin (vliesofix) for å lappe hull, knapper, glidelås til å bytte.  
  • Symaskin er nyttig, men ikke alltid nødvendig. Mange steder kan du låne symaskin på biblioteker, fritidsklubber og lignende.  

Inspirasjon og tips

  • Det finnes mange syglade “fiksere” som legger ut oppskrifter og tips på blant annet Instagram, Youtube og egne hjemmesider. Her er det verdt å sjekke ut Jenny Skavland, Ingrid Bergstun, Ingrid Vik Lysne, Sømrom og Mari Melilot.
  • Naturvernforbundet har en egen hjemmeside, "Ta vare på det du har" med tips til vedlikehold og reparasjon.

Hvor kan det arrangeres?

Fiksefest er noe man kan arrangere hjemme, om det er hos deg selv eller noen andre av de som skal delta. Det kommer litt an på hva du skal gjøre og hvor mange dere er, men det er også mulig å ha det på en kafé. Et tips er at mange garnbutikker og Husflidbutikker har sitteplasser der du også kan få eksperthjelp.

Få med deltakerne på Klimadugnad

Gjennom å vise at reparasjon kan være enkelt, sosialt og gøy er det kanskje lettere å få dine venner med på kampanjen vår. Du kan for eksempel utfordre dem til å ta en av klimahandlingene som passer til fiksefesten, eller informere dem om de andre alternativene.  

Her har vi skrevet noen vanlige spørsmål og svar som kan hjelpe deg med å få folk med på kampanjen.  

Synliggjøre klimahandlingen!

Vis at du tar klimagrep og er med på Klimadugnad ved å enten legge ut bilder med #klimadugnad, eller send inn bilder til oss: frivillig@framtiden.no. Ved å vise at du er med bidrar du til å inspirere andre og presse politikerne til å ta sin del av klimadugnaden!  

Del erfaringen din med andre i kampanjen

Del hva du har gjort og hvordan det gikk med de andre i Facebook-gruppen Klimadugnad, slik at andre kan bli inspirert av deg 😊  

Husk at uansett om du arrangerer en byttefest med tre eller 20 deltakere er det viktig å følge FHIs råd for å hindre covid 19-smitte. Husk å holde avstand (minst 1 meter) til dem du ikke bor i samme husstand som (eller er tilsvarende nære), og å unngå nærkontakt. Ha gjerne håndsprit tilgjengelig. Vurder også om utstyr som skal deles bør vaskes eller desinfiseres.  

Lykke til!