Hvordan arrangere en HEIA BONDEN-AKSJON?

En Heia bonden-aksjon er en måte å vise vår takknemlighet ovenfor den viktige jobben bonden gjør. Ta med deg noen venner og avtal med en lokal bonde at dere skal komme ut en dag for å hjelpe til med såing, innhøsting eller annet gårdsarbeid. Stikk fingern i jorda, lær litt om hvor maten vår kommer fra - og hjelp en av de lokale bøndene med å lette arbeidsmengden!

Aksjonen passer perfekt til de som har valgt klimahandlingen kjøpe direkte fra bonden.

Hvordan arrangere en takk til bonden-aksjon?

  • Hva skal dere bidra med? Et par dugnadstimer en lørdagsformiddag f.eks?  
  • Hvilken bonde skal dere besøke? Det kan være greit å finne et småbruk som jobber litt manuelt og som f.eks trenger hjelp til å høste inn grønnsaker eller frukt. På de store gårdene skjer ofte mye av gårdsarbeidet maskinelt. Sjekk for eksempel hvilke bønder som står på Bondens marked der du bor, som selger til den lokale REKO-ringen - eller se om det finnes noen markedshager der du bor. Kontakt bonden og hør om det kan passe å komme ut en dag for å hjelpe til. De mest aktuelle tidspunktene er nok i løpet av sensommeren/høsten, når det er mye som skal høstes inn – eller i våronna (april-mai-juni) hvor alt skal såes og plantes ut.  
  • Hvem vil du invitere med deg? Storfamilien, naboen, venner? Tenk også over hvordan dere skal overholde smittevernsreglene som anbefales av FHI.  
  • Hvordan kommer dere dere ut til gården, og tilbake igjen? Kan dere kjøre i samme bil, ta tog – eller er det en kort sykkeltur unna?  
  • Hva bør dere ha på dere – og med dere? Det kan være praktisk med noen grove arbeidsklær som du ikke er redd for skal bli skitne av jord, et par slitne joggesko og noen arbeidshansker. Hør med bonden om hun har arbeidsutstyr til dere, eller om det er noe dere bør ha med selv. Kanskje er det også lurt med en matpakke – eller å planlegge et felles måltid til lunsj og/eller middag.  
  • Husk å kjøpe med noen grønnsaker eller matvarer hjem fra gården etterpå - og lag deilig lokalmatsmiddag når du kommer hjem!  

Få med de andre på Klimadugnad!

Gjennom å vise at klimagrep kan være enkelt, sosialt og gøy er det kanskje lettere å få dine venner med på kampanjen. Du kan for eksempel utfordre dem til å ta en av klimahandlingene som passer til aksjonen, eller informere dem om de andre alternativene.  

Her har vi skrevet noen vanlige spørsmål og svar  som kan hjelpe deg med å få folk med på kampanjen.  

Synliggjøre handlingen!

Vis at du tar klimagrep og er med på Klimadugnad ved å enten legge ut bilder med #klimadugnad, eller send inn bilder til oss: frivillig@framtiden.no. Ved å vise at du er med bidrar du til å inspirere andre og presse politikerne til å ta sin del av klimadugnaden!

Del erfaringen din med andre i kampanjen!

Del hva du har gjort og hvordan det gikk med de andre i Facebook-gruppen Klimadugnad, slik at andre kan bli inspirert av deg 😊

Lykke til!