Hvordan arrangere en HØSTTAKKEFEST for mange?

I perioden 12.oktober til søndag 18.oktober kommer vi til å fokusere på klimagrep i hverdagen knyttet til mat. Da håper vi å få deg med på å lage din egen høsttakkefest!

Oktober er tiden hvor det bugner av ferske råvarer fra norske bønder, så det er den perfekte tiden for å feire bærekraftig mat og landbruk. Det finnes mange måte å arrangere høsttakkefest på, men det kan for eksempel baseres på en eller flere av handlingene i kampanjen:  

  • Spis plantebasert
  • Spis mer grønt og fisk
  • Spis opp
  • Velg økologisk
  • Kjøp fra bonden


Husk at uansett om du skal ha 5 eller 20 gjester er det viktig å vaske hender nøye og ofte, og å holde minst en meters avstand til dem du ikke bor i samme husstand som eller er tilsvarende nære. Se gjerne vår smittevernveileder for tips til godt smittevern på arrangementer.  

Sjekk hvilke råvarer som er i sesong - høsten er jo høytid for norske grønnsaker - og lag en plantebasert høsttakkefest! Spør om du kan få råvarer som er i ferd med å gå ut på dato fra butikken og lag reste-høsttakkefest, eller sykle ut til en lokal, økologisk bonde og kjøp de grønnsakene som er i sesong.  

Hvordan arrangere en høsttakkefest for mange?

Hva? Hvilken klimahandling skal arrangementet handle om? Skal dere spise vegetarmat, restemat, økologisk, rett fra bonden – en eller kanskje flere?  

Hvem vil du invitere? Venner – og venners venner, kollegaer eller naboene? Ha det åpent og gratis for folk i byen/bygda du bor i?  

Hvor? Hvilket lokale skal du bruke? Hjemme hos deg, eller hos noen andre? Går det an å låne et lokale, som et rom på et forsamlingshus, på biblioteket eller utendørs?  

Hvordan forberede til høsttakkefesten? Hva skal du servere? Skal du lage alle maten, kanskje sammen med en medsammensvoren – eller skal dere be gjestene ta med en rett hver? Bør arrangementet ha med en person med matfaglig kompetanse, eller noen som har erfaring med å lage mat til litt flere av gangen? Tenk også gjennom hvordan du får tak i råvarene og hvem som skal rydde opp etterpå. Lag en liste over hva du trenger til høsttakkefesten: Stoler, bord, tallerkener, bestikk, vannglass, serveringsfat, vannkarafler etc? Har lokalet toalett, gode nok kjøkkenfasiliteter, desinfiseringsspray, servietter og søppelposer?  

Hvordan får du folk med? Hvordan inviterer dere folk og informerer om arrangementet? Facebook-event er nok lurt i alle tilfeller, men hvis det er en spesiell gruppe dere vil ha tak i, bør dere kan tenke over hvor dere enklest når dem.  

Oslo kommune har laget en egen håndbok for å arrangere overskuddsbord (restefest!) - den kan du sjekke ut for å få tips og inspirasjon.  

Utfordre gjestene til å bli med på en klimautfordring

Si at du gjør dette som en del av klimadugnad. En klimahandling er å spise mer bærekraftig. Spør om de ønsker å bli med på en klimautfordring. Hvis du trenger tips til argumentasjon, har vi laget en oversikt over vanlige spørsmål og svar om kampanjen.  

Synliggjøre klimagrepet ditt!

Vi trenger å vise at folk gjør klimagrep, så ta gjerne et bilde fra din høsttakkefest og legg ut på sosiale medier med #klimadugnad. Eller så kan du også sende bilde til oss på frivillig@framtiden.no  

Dele erfaring med andre i kampanjen!

Fortell gjerne i Facebook-gruppen til Klimadugnad hva du har gjort med noen hyggelige bilder, for å inspirere enda flere frivillige til å arrangere høsttakkefest!  

Tips til oppskrifter og lignende:

Ti plantebaserte hverdagsmiddager

Triksene for å kaste mindre mat

Kjøp mer fra din lokale bonde

 

Lykke til!