Hvordan arrangere KLESBYTTEFEST?

‍En byttefest er en enkel og sosial måte å fornye klesskapet på helt uten å måtte kjøpe nytt. Det kan også enkelt gjøres i den formen og skalaen du ønsker. I denne malen tar vi utgangspunkt i en byttefest for klær, sko og tilbehør. Men hva med å bytte bøker, LP-plater, sportsutstyr, leker eller møbler?

Å arrangere byttefest passer perfekt for alle som har valgt å ha shoppestopp på klær (i ett år) og å ha forbrukspause i 21 dager som del av klimadugnaden. Istedenfor å kjøpe nytt kan du bytte, leie, dele eller kjøpe brukt.  

Visste du at hver nordmann i gjennomsnitt har 359 klesplagg i skapet? Av disse blir hvert femte plagg aldri brukt. Det betyr at vi kan kutte mye utslipp fra tekstilproduksjonen uten at vi kommer til å mangle noe. I dag bruker tekstilproduksjon enorme mengder vann, energi, kjemikalier og landområder som kunne vært brukt til matproduksjon. Tekstilproduksjonen er også preget av dårlige arbeidsforhold og lave lønninger.  

Husk at uansett om du arrangerer en byttefest med tre eller 20 deltakere er det viktig å følge FHIs smittevernregler for å hindre covid 19-smitte. Se gjerne vår smittevernveileder for arrangementer .  

Større byttefest

Vi har laget et forslag til ting det kan være lurt å tenke over i planleggingen og gjennomføringen av en større byttefest. Det er ikke ment som en fasit, men et forslag vi håper er nyttig.  

Hva bør du gjøre i forkant av en større byttefest:

 • Hva skal byttes? Kun klær, eller tilbehør, sportsutstyr, bøker også?  
 • Når skal det skje? Lag en plan for innlevering, bytting og rydding. Husk å sette av tid til å sortere og legge ut i forkant!  
 • Hvor? Lokalet må ha plass til innlevering og bytting (med god avstand). Noen forslag er: biblioteker, samfunnshus, grendehus, aulaen på skole eller universitet og kafeer.  Det er best om stedet har plass til å legge ut eller henge opp klær så det blir oversiktlig og synlig. Rom for å prøve klær er et pluss, men ikke et must (det samme med speil).  
 • Hvem vil du invitere? Venners venner, fra studiet eller arbeidsplassen, nabolaget osv.? Husk å ta hensyn til antall mennesker og smittevernhensyn.  
 • Frivillige til å ta imot og sortere, holde orden og skape god stemning. Det kan være greit å være minst fire stykker.  
 • Plakater til å dele inn etter for eksempel størrelse (voksen/barn), typiske herre- og dame-klær, sesongbasert (sommer/vinter), type plagg osv.  
 • Hvordan får folk vite om det? Å lage et Facebook-event informerer mange. Ellers kan det være lurt med plakater, epost, sende meldinger, annonse i lokalavisen osv. Tenk gjerne over hvordan vi når de som ikke vanligvis blir med!  

Gjennomføring

 • Fordele ansvar mellom de frivillige. Det kan være lurt å ha noen til levering, sortering, ønske velkommen osv. Kan noen ha ansvar for å ta bilder er det supert (husk å spørre om lov til å ta bilde først).  
 • Informere om kampanjen før start og ønsk velkommen til bytting.  
 • Bytte!  
 • Rydde og sortere overskuddet. Gi gjerne til gjenbruk, for eksempel til Fretex, UFF, Fattighuset, Røde Kors.  

Få med deltakerne på Klimadugnad

Gjennom å vise at klimagrep kan være enkelt, sosialt og gøy er det kanskje lettere å få dine venner med på kampanjen vår. Du kan for eksempel utfordre dem til å ta en av klimahandlingene som passer til byttefesten, eller informere dem om de andre alternativene.  

Vi har skrevet noen vanlige spørsmål og svar som kan hjelpe deg med å få folk med på kampanjen.  

Synliggjøre klimahandlingen!

Vis at du tar klimagrep og er med på Klimadugnad ved å enten legge ut bilder med #klimadugnad, eller send inn bilder til oss: frivillig@framtiden.no. Ved å vise at du er med bidrar du til å inspirere andre og presse politikerne til å ta sin del av klimadugnaden!  

Del erfaringen din med andre i kampanjen

Del hva du har gjort og hvordan det gikk med de andre i Facebook-gruppen Klimadugnad, slik at andre kan bli inspirert av deg 😊

Lykke til!