Hvordan arrangere KLESBYTTEFEST med vennegjengen?

En byttefest er en enkel og sosial måte å fornye klesskapet på helt uten å måtte kjøpe nytt. Det kan gjøres på mange ulike måter. Her tar vi utgangspunkt i en byttefest for klær, sko og tilbehør. Men hva med å bytte bøker, LP-plater, sportsutstyr, leker eller møbler?

Å arrangere byttefest passer perfekt for deg som har valgt klimahandlingene å ha shoppestopp på klær (i ett år) og å ha forbrukspause i 21 dager.  

Visste du at hver nordmann i gjennomsnitt har 359 klesplagg i skapet? Av disse blir hvert femte plagg aldri brukt. Det betyr at vi kan kutte mye utslipp fra tekstilproduksjonen uten at vi kommer til å mangle noe. I dag bruker tekstilproduksjon enorme mengder vann, energi, kjemikalier og landområder som kunne vært brukt til matproduksjon. Tekstilproduksjonen er også preget av dårlige arbeidsforhold og lave lønninger.  

Det enkleste er å arrangere en klesbyttefest for vennegjengen, familien, studiesirkelen eller naboene. Hva med å samtidig lage mat eller spise noe god vegetarmat sammen?  

Husk at uansett om du arrangerer noe med tre eller mange deltakere er det viktig å ta forholdsregler for å hindre covid-19-smitte. Husk å holde minst 1 meters avstand mellom dem som ikke er i samme husholdning eller tilsvarende nære, og å vaske hender hyppig (evt bruke håndsprit).  

Hvordan lager du byttefest med vennegjengen?  

Det krever ikke mye planlegging annet enn et sted å bytte, en liten gjeng og ting dere vil gi videre. Husk at alt som skal byttes må være nylig vasket og rent. Det er også viktig å holde god avstand til hverandre selv i en liten gruppe.  

Du trenger ikke mye plass, men gjerne finn muligheter til å vise frem klærne. Bruk for eksempel bord og stoler til å legge ut det som skal byttes. Har du et klesstativ der ting kan henges opp blir det også mer synlig.  

Et speil og plass til å prøve klær kan også være fint å ha. Og hva med et eget bord for de tingene som er fine, men som trenger litt ekstra omsorg? Hva om strikkejakken med hull på albuen kan få nytt liv med reparasjon, eller om dere kan fikse ting som skal byttes underveis?  

Forslag til gjennomføring

Det finnes ingen fasit for hvordan en klesbyttefest skal gjøres, men her er et par forslag:  

“Auksjon”

Klærne presenteres fortløpende av en “auksjonarius”. Vil du ha den rekker du opp hånden - er dere flere som vil ha samme plagg kan dere ta “stein, saks, papir” for å bli enige! En annen måte å avgjøre på er å fortelle hvorfor du vil ha plagget. Skal noen på date eller i bursdag, eller har du lett etter den buksen siden du så den i butikken for åtte år siden? Da kan det være lettere å avgjøre. Når alle plaggene er delt ut kan dere prøve igjen og kanskje bytte på nytt.

“Førsteperson til mølla”
Her gjelder det å være rask! En annen måte er å legge frem eller henge klærne opp, si vær så god og la alle ta med seg for eksempel fem plagg til prøving. Plaggene som ikke velges i første omgang kan så presenteres av en auksjonarius til hele gruppen. Dersom flere vil ha samme plagget kan reglene fra auksjonen brukes.

Etter byttingen er ferdig legges overskuddet i poser og leveres til gjenbruk (for eksempel Fretex og UFF). Det gjelder også klær og sko som ikke er i god nok stand til å brukes videre.

Få med deltakerne på Klimadugnad

Gjennom å vise at klimagrep kan være enkelt, sosialt og gøy er det kanskje lettere å få venner med på kampanjen vår. Du kan for eksempel utfordre dem til å ta en av klimahandlingene som passer til byttefesten, eller informere dem om de andre alternativene.  

Her har vi skrevet noen vanlige spørsmål og svar som kan hjelpe deg med å få folk med på kampanjen.  

Synliggjøre klimahandlingen!

Vis at du tar klimagrep og er med på Klimadugnad ved å enten legge ut bilder med #klimadugnad, eller send inn bilder til oss: frivillig@framtiden.no. Ved å vise at du er med bidrar du til å inspirere andre og presse politikerne til å ta sin del av klimadugnaden!  

Del erfaringen din med andre i kampanjen

Del hva du har gjort og hvordan det gikk med de andre i Facebook-gruppen Klimadugnad, slik at andre kan bli inspirert av deg 😊

Lykke til!