Spørsmål og svar om Klimadugnad

Her har vi samlet noen spørsmål og svar om Klimadugnad. Send oss gjerne en e-post på post@framtiden.no om du lurer på noe vi har glemt!

Hvorfor en Klimadugnad?

I løpet av de neste ti årene skal Norge halvere klimautslippene. Det er en formidabel oppgave som krever at alle bidrar. Politikerne har ansvar for å innføre kraftfulle klimatiltak og legge til rette for at vi enkelt kan leve klimavennlig og bærekraftig, men opplever i dag ikke tilstrekkelig press, eller ryggdekning for å innføre tiltakene som trengs. Et flertall av befolkningen vil gjøre noe for klima, men mange vet ikke hva de skal gjøre, er usikker på om det nytter og er usikker på hvilke tiltak som har effekt.  

Klimadugnaden svarer på disse problemene. Gjennom å mobilisere 100.000 nordmenn til å gjennomføre klimagrep som monner i egen hverdag skal Klimadugnaden både bidra til klimakutt fra forbruket vårt, og skape det politiske presset som å til for at politikerne skal gjøre sin del av dugnaden.  

Hvordan blir jeg med på Klimadugnaden?

Ved å melde deg på og gjennomføre en eller flere klimahandlinger innenfor temaene mat, transport og forbruk. Noen varer i 21 dager, andre i et helt år.  

Hvem kan være med på Klimadugnad?

Alle!  

Jeg gjør allerede masse for klimaet – hvorfor skal jeg bli med?

For å være med å synliggjøre at vi er mange som handler, og forventer handling fra politikerne. En av årsakene til at politikerne våre ikke innfører de kraftfulle klimatiltakene vi trenger er frykten for at kraftfulle tiltak vil skremme vekk velgere. Det er derfor viktig å vise at de har mandat hos folket for å gjennomføre den ambisiøse politikken vi trenger. Det er helt strålende om du allerede nå gjør mye av det som inngår i de ulike klimahandlingene, vi håper likevel du melder deg på og blir med å skaper et bredt folkelig press.  

Hva tjener jeg på å bli med?

Ved å bli med på Klimadugnaden får du muligheten til å gjennomføre en eller flere klimahandlinger, sammen med andre nordmenn. Du mottar eposter med tips og råd til hvordan du kan gjennomføre dem, og informasjon om hvilken effekt de ulike handlingene har. Og du bidrar til at det du gjør for klimaet skaper et politisk press.  

Hvorfor bare 21 dager?

Det sies at det tar 21 dager å skape en ny vane. Tre uker kan være en fin start på noe som kan bli en del av din nye livsstil.

Hvordan vet dere at jeg gjennomfører handlingen jeg har meldt meg på?

Vi stoler på deg. Og for å synliggjøre at mange er med håper vi du vil dele at du er med i sosiale medier under #klimadugnad, eller at sender inn bilder direkte til oss på post@framtiden.no

Hva skjer når jeg melder meg på en klimahandling?

Når du melder deg på dugnaden mottar du (hvis du ønsker det) eposter med konkrete tips og inspirasjon som kan gjøre det enklere å gjennomføre handlingen. Skal du for eksempel spise mer vegetarmat mottar du oppskrifter. Skal du prøve deg på null matsvinn i 21 dager får du tips til hvordan du kan unngå å kaste mat. Du får også se hvor mange andre som har meldt seg på samme klimahandling og oppdateringer på hvor mange totalt som har blitt med på dugnaden. Kanskje får du lyst til å gjennomføre enda flere klimahandlinger?

Det står at vi ved være med i Klimadugnaden bidrar til å skape et press for en tøffere klimapolitikk. Hva legger Framtiden i våre hender i det?

Det aller viktigste i Framtiden i våre henders klima- og miljøpolitikk, er å sikre raske og rettferdige utslippskutt.  Vi mener det må være et minimum at vi oppfyller våre forpliktelser i Parisavtalen om å kutte 55% av Norges nasjonale klimagassutslipp innen 2030. I tillegg mener vi at Norge må synliggjøre og bidra til å kutte klimagassutslipp knyttet til varer og tjenester som vi forbruker i Norge, men hvor utslippene fra produksjonen skjer i andre land.  

Sammen med andre aktører fra bondebevegelsen, fagbevegelsen og miljøbevegelsen har vi gått sammen om ti klimakrav til de politiske partiene som nå jobber med politikken de skal gå til valg på. Dette er ikke en uttømmende liste av alt som må til, men ti krav som i hovedsak handler om hva vi skal gjøre mer av. Vi vil avlive myten om at ambisiøse klimatiltak må innebære kutt i arbeidsplasser og velferd.